top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverhjmvandeneijnden

Alle veertien (bijna) goed

Je kent ze vast nog wel: de elpees uit de jaren zeventig en tachtig met als titel Alle Veertien Goed. Op de hoes schreeuwerige afbeeldingen van halfnaakte dames -vrolijke kleurtjes als oranje, rood, geel zorgden voor een golf van epilepsie. Zo werd aandacht gevraagd voor de tophits van dat moment.

Dit vinyl heeft nooit de status van collectors item behaald. Net als de auto’s waar ik een zwak voor heb: de mislukte en vergeten muurbloempjes, eendagsvliegen en onderdeurtjes die weliswaar in een korte tijd massaal werden geproduceerd maar in topsnelheid het straatbeeld weer verlieten.

De AMC Pacer, de Alfa Romeo Alfasud, de Fiat Ritmo…ach zo kunnen we nog wel even doorgaan…

Ik heb ze de verzamelnaam Cariosa gegeven en regelmatig kijk ik op de internationale verkoopsite leparking.fr of er nog ergens een Renault 14, Volkswagen K70 of Isuzu Bellet te koop is. Een Subaru Leone mag ook, of een heerlijke Austin Allegro. Zeggen ze jou niks, deze modellen? Da’s dan de spijker op de kop.


Een echte Cariosa in schaal 1:1 durf ik niet aan, hoewel Miles inmiddels ook tot deze uitstervende soort behoort. Maar een Autobianchi Primula voor de deur? Ik zie het nog niet gebeuren.

Dus beperk ik mij tot het verzamelen van miniaturen, liefst in de gangbare schalen 1;43, 1:24 of 1:18. Helaas geldt in deze kleine wereld vaak hetzelfde als voor de één op één modellen: welhaast onvindbaar of afschrikwekkend duur.


Met de Renault 14 heb ik blijkbaar geluk en een Volkswagen K70 siert inmiddels ook de vitrine. De zoektocht naar betaalbare Carioso op kleine schaal is in volle gang.Voorlopig heb ik van één kandidaat alle veertien bijna goed.

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

1977

Waaronk?

...KNAL?

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page