top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverhjmvandeneijnden

Dafbijt

Bijgewerkt op: 5 mei 2022

Een verhaal beginnen met een slechte woordspeling voorspelt nooit veel goeds. Toch is het de moeite waard verder te lezen…


Naast het verzamelen van ONK’s, het klungelen aan Miles en elpees luisteren heb ik sinds kort nóg een hobby: miniaturen renoveren. “Renoveren? Of bedoel je restaureren?” Dat vraagt om uitleg. Renoveren is voor mij een oud schaalmodel veranderen in iets nieuws, liefst iets fraaiers. Terwijl je bij restaureren het origineel zoveel mogelijk trouw wilt blijven.


Het idee voor deze nieuwe vrijetijdsbesteding kwam bij mij op toen ik voor € 0,99 een Iso Grifo van Corgi Toys kocht. Bij Het Goed, uiteraard. De vorige eigenaar had het miniatuur behoorlijk verprutst door het groen en zwart te kleuren, terwijl het origineel een fraaie blauwe tint combineert met een zwarte motorkap.


Nu heb ik één absolute favoriet als het gaat om de kleur van een auto: lichtblauw metallic. En laat ik nou ook één absolute favoriet qua auto hebben: Iso Grifo. Van de echte zijn slechts 412 exemplaren geproduceerd. Als je slim was geweest of een tijdmachine had gehad waarmee je 20 jaar terug in de tijd kon reizen, schafte je voor zo’n 30 mille een fraai exemplaar aan. Nu moet je 400 tot 700 rooien uit je portemonnee trekken. Dan is € 0,99 voor schaal 1:43 een schijntje. Mocht je echter een schaalmodel van EDILTOYS op de kop willen tikken, reken dan op € 350 tot € 600!


Renoveren, dus. Aangezien ik als gevolg van een herseninfarct in 2012 de motoriek van een nijlpaard heb, is het frotten aan een modelletje een ware uitdaging. Tering, wat heb ik een hekel aan dát woord!


Alle begin is moeilijk. Ook bij renoveren. Een modelletje in zijn geheel - met raampjes, wieltjes en interieur- in de thinner leggen om de lak te verwijderen is oerstom. Om de onderdelen die daardoor het leven hebben gelaten weer op de kop te tikken, moet je Marktplaats op. Zo gezegd, zo gedaan. Enkele euro’s lichter heb ik nu vier Corgi’s en twee Polytoys Iso Grifo’s. Wat dat betreft is Marktplaats net Ikea: je komt altijd met iets anders thuis.


Volgende keer dus alléén de carrosserie in de thinner, graag. Dat betekent wel dat je de popnagels moet uitboren. Zorg er voor dat je niet door de body van het model heen schiet. Dan moet je namelijk weer naar Marktplaats en koop je een Iso Grifo 1:18 voor een dikke prijs…Jij ook? Ik ook!


De tweede Grifo in de thinner. Dan openbaart zich de grootste uitdaging: het spuitwerk. Primer, oneffenheden wegwerken, primer twee, nog even wat bijschaven, eerste laklaag, tweede laklaag, blanke lak en polijsten. Tip: gebruik de grijze sponsjes van Action. Super resultaat en goedkoop.

Monteren en afwerken. Daar heb ik mij aardig op verkeken. Je moet het ‘glaswerk’ helder krijgen, het model weer in elkaar lijmen en de details inkleuren. Voor en achter de verlichting, eventueel ‘chroomlijsten’ en het interieur. Feest voor de motorisch gestoorden. Schaf hiervoor trouwens lakstiften aan. Doe een beetje lak in het dopje van een Westmalle Dubbel en kom vervolgens tot de conclusie dat je geen penselen in huis hebt. Dat vereist Action en die zijn gelukkig tegenwoordig meer voorhanden dan de oranje postbus.


Wat uiteindelijk telt is het resultaat van al het gepruts. En als je dan ook nog fraaie spaakwieltjes onder je eigengebakken juweel monteert, mag je gerust af en toe met een goed biertje in de hand een blik in de vitrine werpen en jezelf een schouderklopje geven. Om daarna zachtjes te fluisteren: “Hmmm, dat kan beter”.

Om het nooit af leren, ben ik inmiddels begonnen aan de Lion Toys DAF 55 Coupé. In de dafbijt ermee. En nu manifesteert zich het volgende dilemma: het origineel is nooit in lichtblauw metallic geleverd…33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

1977

Waaronk?

...KNAL?

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page