top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverhjmvandeneijnden

Waaronk?

In 2011 ben ik gestart met het verzamelen van foto's van auto's met een origineel Nederlands kenteken, met als uitgangspunt dat het kenteken bestaat uit vier cijfers en twee letters en geen (later uitgegeven) importkenteken is. Dat leek mij een mooie afbakening. Uiteraard startte ik met zoeken tussen de eigen foto's die ik gedurende de jaren 2002-2011 had gemaakt tijdens bijvoorbeeld evenementen of gewoon op straat. Bij de eerste honderd was ik al een blij mens. Maar daar bleef het niet bij....Ik ontdekte dat ik niet de enige was die ONK's verzamelde toen ik de flickr pagina CWODLP ontdekte, wat in goed Nederlands 'Cars with original Dutch license plates' bleek te betekenen.

De 'eerste' ONK


Uiteraard werd CWODLP een belangrijke bron, maar elders op internet was natuurlijk nog veel meer te vinden. Bovendien was de start van een eigen ONK-pagina bepaald geen verkeerde keuze. En zo begon een strooptocht naar ONK's die eind 2015 nog eens een enorme boost kreeg, toen Leon Krijnen mij wees op de beeldbank van BN de Stem. Inmiddels zijn we meer dan 12 jaar verder, hebben we met een enthousiaste groep van inmiddels ruim 1.100 liefhebbers bijna 180.000 foto's bij elkaar gesprokkeld! Dat lijkt veel, maar is pas twee procent van het daadwerkelijk uitgegeven aantal kentekens.


Soms moet je ergens binnenlopen..


Hoe ga ik te werk? Welnu, ik download foto's of 'snijd' de auto's uit de veel grotere afbeelding en sla deze op in de juiste map in wat ik HET Register noem: Sidecode 1,2 en 3. Vervolgens hang ik aan iedere foto labels met: sidecode, lettercombinatie, merk en type. Zo ontstaat een aardig beeld van ons mobiele erfgoed uit die periode, lijkt mij. Het maakt het terugzoeken eenvoudiger en ik kan een aardig overzicht van bijvoorbeeld een merk of type auto tevoorschijn halen.

Omwille van auteursrechten plaats ik echter niet alle foto's op de ONK-Facebookpagina, vooral omdat ik van de meeste foto's de bron niet heb vastgelegd. Uiteraard ben ik altijd bereid te delen. Dit doe ik bijvoorbeeld met het Opel Kadett C en Ford Capri register.In 2016 heb ik via opendatardw.nl een lijst neergeladen met alle bestaande ONK's en deze met veel filter- en uitzoekwerk in De LIjst uitgewerkt. Tot op de dag van vandaag is dat een leidraad en is het een uitdaging om al deze auto's in beeld te krijgen. Frappant genoeg hebben we de meerderheid nog niet, maar daar wordt hard aan gewerkt: zie de ONKpagina. vOorts staan in De Lijst ook de niet meer bestaande ONK's, die we de afgelopen jaren hebben verzameld. Er wordt hard gewerkt aan een lijst waarin niet alleen de kentekens staan, maar ook de daaraan gekoppelde auto's. Dit is echter een enorme klus, die ik een keer opnieuw ga oppakken!


Elke keer heb ik een doelstelling in Het Register die ik bij het bereiken ervan graag met de mede-ONKers deel onder de noemers #onkistieken of #onkileum. Bijvoorbeeld de 20.000e Opel of de 5.000e 2CV.


De verslaving is dus compleet en nu op naar de 200.000!

127 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

1977

...KNAL?

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page