top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverhjmvandeneijnden

Eindelijk groen

Het zal ergens 1973 zijn geweest dat ik van mijn moeder een miniatuurauto kreeg, nadat ik weer eens een bezoek aan de tandarts had overleefd. De jaren daarvoor was dat altijd een Matchbox autootje, maar nu mocht ik groter. Het werd een groene Ferrari in blisterverpakking, schaal 1:43, uitgekozen bij HEMA in Amsterdam Noord. Prijs? 7 gulden 50.


De Ferrari 365 GTC/4 is altijd een buitenbeentje geweest, zelfs bij liefhebbers van het edele Italiaanse merk. Mogelijke oorzaak? De styling. Tja, het is ook niet gemakkelijk om het zusje van het mooiste meisje in de klas te zijn. Slechts 500 exemplaren werden gebouwd, in 1971 en 1972. Ik ben er altijd verliefd op geweest. Inmiddels zijn de prijzen van goede exemplaren flink gestegen. Helaas zijn ze ontdekt door de 'kenners'.Met de miniaturen is het ook zo gegaan. Puristen kochten alleen de resin kits van beroemde Ferrari's als de 365 GTB/4 of modellen met racehistorie. Toen ik als weekendkracht in 1985 bij Automobilia in Haarlem ging werken, kwam Bburago met de 1/18 testarossa. De hel brak los; iedereen wilde dat model. Ik niet. Ik zocht de Mebetoys 365 GTC/4. Maar die was vrijwel onvindbaar. Een mint exemplaar dat de tand des tijds had doorstaan kostte toen al gauw fl. 200. Daar wilde ik niet voor kiezen, ondanks dat ik mijn 'tandartsauto' natuurlijk allang kwijtgeraakt was. De zoektocht was begonnen....


In 2015 vond ik op de miniatuurbeurs in het exotische Sevenum een overgespoten Mebetoys 365 GTC/4. Het model was weliswaar geel, maar ik besloot het toch te kopen. Op een prijs van 35 euro kon ik mijn kaken niet breken. Inmiddels heb ik dit autootje gebruikt als basis voor een complete renovatie. Het is nu lichtblauw metallic. Moet kunnen!

Jarenlang bleef ik op marktplaats en aanverwante online koopjesparadijzen zoeken. Geen resultaat.Tot 18 februari 2023. Heel toevallig keek ik op Catawiki en daar was ie dan! De groene, in doos, mint condition. Na wat heen en weer bieden stelde ik een maximumprijs in. Het moet natuurlijk ook niet te gek worden en herinneringen kun je niet echt kopen. Dan komt het bericht dat je 'gewonnen' hebt. Ik, het hoogste bod? Hoera. Ik heb onmiddellijk mijn spaarpot omgedraaid en betaald. Het wachten is begonnen. Niet weer 38 jaar, maar een paar weken. Is mijn verzameling GTC/4's eindelijk aangevuld met het miniatuur waar het allemaal mee begon.


53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

1977

Waaronk?

...KNAL?

Commentaires


Post: Blog2_Post
bottom of page