top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverhjmvandeneijnden

Veronkerstellingen?

Het is maandag 23 januari 2023, de hoogste tijd om deze pagina nieuw leven in te blazen.

Ik vat direct een lastige heilige koe bij de hoorns, namelijk: "Wat is de 'jongste' nog bestaande personenauto ONK?"

Ik kan hiervoor verschillende criteria hanteren. Sec het kenteken? Of de auto met de laatste datum eerste toelating (DET)? Het verhaal is complexer dan het op het eerste gezicht lijkt.

Laat je verrassen door de 'chaos' die kentekenregistratie bij RDW blijkt te zijn geweest in de roerige jaren 70/80.


Mijn leidraad is De Lijst. Een overzicht onttrokken aan de RDW en in Excel gegoten. Hierin heb ik alle bestaande ONK's uitgefilterd, aangevuld met de verdwenen exemplaren. Van laatstgenoemden zijn geen verdere DET's bekend.

Wanneer ik puur naar het kenteken kijk zou 99-ZZ-99 officieel de laatste Sidecode 3 ONK moeten zijn. Dit kenteken is echter nooit uitgegeven. RDW is niet verder gegaan dan ZX.

Nu zijn de meeste Z-kentekens gebruikt als vervangend kenteken (door mij VONK genoemd) bij diefstal of verlies van een kentekenbewijs. Maar ook voor het op kenteken zetten van auto's die eerder door buitenlandse ambassades (GN, BN of CD) of als voertuig voor defensie (bijvoorbeeld KL, KM of KO) zijn ingezet.


Het 'hoogste' nog bestaande kenteken is 98-ZX-56. Het is op een American Motors AMC Concord geschroefd. De auto heeft een DET van 21 juli 1978. Daar ga ik een kenteken naast zetten met een vrijwel gelijkwaardige DET. Wat blijkt? Maar liefst 28 nog bestaande auto's (inclusief de AMC) zijn op die dag in Nederland toegelaten. Opvallend veel. Als ik de eerder genoemde AMC buiten beschouwing laat 'schommelen' de kentekens tussen 94-XD-94 (Triumph Spifire 1500 TC) en 14-XJ-73 (Pontiac Firebird). Looks more like it. Waarom dan ZX op de AMC. Ik ben benieuwd of iemand het antwoord weet.


(foto Eelco van Roest)


Dan de 'laatst' geregistreerde ONK? Hiervoor wil ik nog even mijn definitie voor Oud of Origineel Nederlands kenteken herhalen: "Welke auto hangt aan het kenteken dat bestaat uit vier cijfers en twee letters en is geen importkenteken, zoals deze later zijn uitgegeven door RDW?"

Okay, de auto met de 'hoogste' DET die als ONK wordt erkend, is het op 24 augustus 1979 afgegeven kenteken 30-XX-76 en siert de voor- en achterzijde van een MG B GT. Echter.....officieel is het laatste Sidecode 3 kenteken voor personenauto's uitgegeven in september 1978, bijna een jaar eerder! Op 25 september 1978 werd namelijk DB-01-BB als kenteken uitgegeven op een...geimporteerde BMW 5-serie (lees hier het verhaal: https://www.tubantia.nl/regio/ootmarsummer-toon-weierink-had-in-1978-primeur-nieuwe-kentekenplaat~af387643/ ). In De Lijst staan nog eens 112 Sidecode 3 ONK's die met een DET na 25 september 1978 zijn geregistreerd. In Het Register staan hiervan 28 stuks op foto.


Nou, hop naar de omgeving van 25 september 1978. Welnu, op deze regenachtige dag werden onder meer de tot op heden nog bekende kentekens 02-XT-59, 21-XU-66, 23-XP-23, 26-XP-66 en 44-XT-27 uitgegeven. Nog steeds niet echt logisch. Je zou Z-kentekens verwachten. Een verklaring voor de verschillende lettercombinaties zou kunnen zijn dat auto's destijds al met een kenteken in de dealervoorraad stonden. Tegenwoordig is het gebruikelijk een kenteken zo laat mogelijk aan te vragen, enkele dagen voor de daadwerkelijke levering. De consument wenst dat blijkbaar.

Overigens knoeien importeurs graag met registratiecijfers door ze als verkoopcijfers aan te duiden. De truc; ze douwen hun dealers bijvoorbeeld aan het einde van de levenscyclus van een model een stoot gekentekende voorraad in de mik, al of niet met een leuke bonus bovenop de broodmagere marge. Zie maar hoe je er vanaf komt...


(foto: Tim van Essen)


Maar zijn er dan ook Z-kentekens gebruikt om 'nieuwe' auto's op naam te zetten? Een lastige vraag, waaraan ik een nieuw artikel wil wijden. Info hierover wordt zeer gewaardeerd!


Een rommeltje dus in kentekenland eind jaren zeventig. Maar het maakt het vastleggen van ONK's in Het Register (het fotoarchief) en De Lijst er niet minder spannend om.


Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties op mijn veronkerstellingen.

102 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1977

Waaronk?

...KNAL?

Post: Blog2_Post
bottom of page